Massan som stått med med socker över natten skall nu kokas "klar och simmig" vilket beräknas ta ca 30 minuter. Under tiden skall det skummas noga. Jag sätter igång.
Efter ca 35 minuters kokning och skummande så ändras massans färg (den blir mörkare) och jag förstår precis vad som menas med "klar och simmig".
För att marmeladen skall bli tjock och marmeladig så skall vattnet som kärnorna legat i i två dagar tillsättas och sen skall det hea få et uppkok. När jag plockar fram den lilla burken med vatten och kärnor så tror jag att det hela kommer bli väldigt bra, eftersom kärnorna omges av en gelélik massa, inte helt olikt hur fiskrom eller en passonsfrukt fungerar.
Ner med allt (utom kärnorna) och koka upp. Nu dags för "geléprovet". Geléprovet går ut på att man skall droppa upp en liten skvätt av marmeladen på en kall tallrik. Sedan ska man dra sitt finger genom den lilla pölen och om det hela inte rinner ihop med det sama så är allt OK.
Mitt geléprov blev inte så där lysande fint som bilden i boken, men efter lite pillande så gav jag det ändå godkänt. Vad jag kom på var att det inte stod vad man skulle göra om geléprovet inte blev bra. Det kanske står någon annan stans i boken. Nu är vi dock bortresta och Hemkonserveringsboken befinner sig ca 60 mil bort, så jag har svårt att kontrollera det i detta ögonblick. Men jag gissar att jag framöver kommer att få anledning att återkomma till geléprovet och då utröna vad man skall göra om det inte fungerar.
Marmeladen hälldes upp på allsköns burkar. Många burkar blev det trots att jag halverade receptet. Jag kunde gott och väl har nöjt mig med att göra en fjärdedels recept, men nu har vi marmelad så det räcker ett bra tag framöver.
Så där jättefast blev aldrig marmeladen och det kändes som om det var onödigt mycket vatten som tillsattes. Jag kan mycket väl tänka mig att utan tvekan halvera mängden vatten. Troligtvis så fungerar vattnet som utdrygningsmedel. Gällande sötman så var den inte lika påträngande längre, men det är fortfarande en mycket söt marmelad. Jag tror att pomeransen är en nödvändighet för att bidra med lite bitterhet.
Ha det gott!
Marmeladen stelnade faktiskt efter ett par dagar. Inte sådär jättefast, men en rätt lagom konsistens på det hela taget. Det gäller alltså att vänta bara.
SvaraRadera