tisdag 4 januari 2011

Apelsinmarmelad III (Dag 1)

Det finns fem olika recept på apelsinmarmelad. Jag fastnade för recept nummer tre eftersom det innehöll pomerans (som jag tycker väldigt mycket om) och använder sig av det naturliga pektinet som finns i skal och kärnor för att få den att stelna.

Det tar dock tre dagar att koka marmeladen, men det får det vara värt.

8 apelsiner, 4 pomeranser, 2 citroner. Tag till varje kg okokt frukt 2-2 1/2 liter vatten. Tag till varje kg kokt fruktmassa 1 kg syltsocker eller strösocker.

Första dagen skall frukten vägas, borstas, sköljas, klyftas och slutligen skäras i tunna skivor. Kärnorna från pomerans och citron skall sparas i en liten skål och därpå skall man slå "litet vatten". Den skurna frukten skall läggas i en skål tillsammans med vattnet och där ska det stå till nästa dag.

Jag utgick dock från hälften av frukterna (4, 2, 1 alltså) och fick en vikt på 1,5 kg. Jag har således hällt ca 3 liter vatten på den skurna frukten som nu står och gottar sig tills imorgon.

Fortsättning följer.

1 kommentar:

  1. Förstår att du kommer att vara fullt upptagen de kommande månaderna. När står barnmatsburkarna på tur?

    SvaraRadera