onsdag 5 januari 2011

Apelsinmarmelad III (Dag 2)

Den skurna frukten har stått i vatten över natten och skall nu kokas innan sockret skall i.

"[...] koka den tills skalen är fullkomligt mjuka (1-1 1/2 timme)." - Check.

"Väg den kokta massan och sätt till sockret medan massan ännu är varm." - Check.


Man ska ta 1 kg socker till varje kilo kokt fruktmassa man har. Jag började med 1,5 kilo frukt och hällde på 3 liter vatten. Det ger alltså en startvikt på 4,5 kg. Efter kokningen på 1 timme och 10 minuter så hade jag 3 kg kvar i grytan.

(Den som är skarpsynt ser att vågen står på 4,35 kg, men eftersom jag Dag 1 hade vägt den tomma kastrullen till 1,35 kg så gav mig snabb huvudräkning massavikten 3 kg.)

Jag tillsätter alltså 3 kg vanligt strösocker till massan.

Jag kan inte låta bli att smaka av. Fy bubblan vad sött. Jag har allvarliga tvivel på att man kommer kunna äta några större mängder av denna marmelad. Det blir nog så att om man inte har några konstgjorda konserveringsmedel, utan bara de naturliga (socker) så får man ta i. Hemkonserveringsboken utgår givetvis ifrån att man inte förvarar sina konserver i ett kylskåp utan i ett bättre eller sämre skafferi dessutom. Den lite småbeska marmelad jag har drömt om flyger sakta sin kos.

"Låt massan stå till följande dag." - Check.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar