Whisky skulle jag rent teoretiskt kunna göra själv, men jag avstår eftersom jag har en hel bokhylla i vardagsrummet full (sic!). Syltade apelsinskal känns dock som både trevligt att göra och praktiskt att ha. Receptet erbjuds i hemkonserveringsboken.
Tre dagar behövs, men det känns väldigt överkomligt jämfört med de (minst) nio dagarna som behövs om man skall göra kanderade apelsinskal. Jag hoppas att jag har tålamod att få återvända till de kanderade apelsinskalen vid tillfälle.
De två första dagarna är relativt ointressanta eftersom det enda som skall göras är att lägga apelsinskal i kallt vatten och sedan byta det några gånger under de två dygnen. Lätt avklarat. Dag tre; "sätt därefter på dem i nytt vatten och låt koka tills de är fullkomligt mjuka 1-2 timmar". De fick koka i en timme, sen stängde jag av värmen drog kastrullen av plattan och åkte till Liljeholmen för att köpa "billig" barnmat och blöjor till sonen och tulpaner till sambon.
När jag kom tillbaka två timmar senare fortsatte jag. De kokade, väl avrunna, skalen vägdes och socker-, vatten- och citronsyremängd beräknades. 1-1,5 kg socker, 1/2 - 3/4 liter vatten och 1 struken tsk citronsyra per kilo kokta ansade apelsinskal. Koka en klar och simmig lag och tillsätt därefter apelsinskalen som skall "sakta koka, tills de är klara".
Här efter kan man gå två olika vägar. Antingen lägger man de färdiga skalen i en varm burk, kokar ihop lagen ytterligare innan man slår den över skalen och binder över burken. Eller så kan man, om man önskar skalen torra, "lägg[a] dem på sikt att rinna av (samt rulla dem därefter i fint strösocker)." Jag önskar mina syltade apelsinskal torra och väljer därför att låta dem rinna av och sedan rulla dem i socker.
En sak som jag funderade på under min apelsinskalssyltning är hur skalen skall vara förberedda. Det står inte direkt någon stans. Jag valde att först skala apelsinerna i fyra jämnstora skal per apelsin och blötlägga samt göra första kokningen på dem i den formen. Efter första kokningen så skar jag dem i remsor i den storlek som jag önskade på slutresultatet. Det kändes praktiskt och enkelt samt att jag gissar att man får dem att hålla ihop bättre om man skär dem i små bitar så sent som möjligt i processen.
Det ska bli riktigt roligt att göra marsipanrulle till nästa jul på egensyltade apelsinskal.
Ha det gott!
Slutresultatet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar