"Orsaken till att våra födoämnen förstöras, då vi söka lagra dem, är framförallt två.
Den viktigaste är, som i inledningen nämnts, mikroorganismernas [...] inverkan, då de tära på våra födoämnen för egna behov. Att motarbeta dessas färdsel är konserveringens viktigaste uppgift."
Med dessa ord från kapitlet "Konserveringens grundprinciper" vill jag inleda mitt försök till aprikosmarmelad.
Dag 1 ska 500 g fina, torkade, aprikoser sköljas och läggas i en kruka varpå man sedan slår 1 liter vatten, täcker och ställer på ett kallt ställe i tre dagar. Detta gjordes fast med halverad mängd aprikoser och vatten.
Efter fyra dygn plockade jag fram krukan och tittade lite uppgivet på innehållet. Delar hade blivit luddiga och andra delar hade fått fina grön/vita prickar. Mikroorganismerna hade fått fäste.
Jag har några funderingar till hur detta kan ha uppkommit.
1. Jag använde givetvis svavelfria ekologiska aprikoser. Det kanske inte fanns på 30-talet i Sverige utan de torkade aprikoser man då hade tillgång till var redan bitvis "konserverade" med besprutningsmedel eller andra kemikalier.
2. Mitt skafferi är inte kallt nog. Att det stod "kallt" och inte "svalt" kan vara av vikt. Kylskåpet kanske skulle vara bättre idag, eller den jordkällare/matkällare som alla hade på 30-talet.
3. Jag var upptagen dag 3 och väntade därför till dag 4 istället. Om man tittar på bild 2 så ser man tydligt att aprikoserna har sugit åt sig så mycket vatten att de tittat över vattenytan och detta kan ha varit orsaken till att mikroorganismerna fått fäste. Dag 3 kanske de fortfarande var under vattenytan och "opåverkade".
4. I och med att jag halverade receptet kanske jag störde proportionerna, vilket gjorde att de snabbare än väntat sög åt sig vattnet och kom ovan vattenytan.
Eller så är det en kombination av två eller flera av de ovan nämnda orsakerna. Eller kanske någon helt annan orsak som jag missat i mitt resonemang.
Hur som helst. Jag har fått lust att experimentera lite och se om jag kan hitta orsaken. Jag återkommer i frågan längre fram.
Ha det gott!
Hade du förslutit kruset, annars hade jag prövat med det! Jag jäser allehanda torkade osvavlade frukter för att baka med och den enda "biprodukt" jag fått är alkohol och då har jag burken (IKEA med snäpplock) stående i ugnen med lampan påslagen - allt annat än svalt.
SvaraRaderaMögelsporerna förekommer naturligt i ofantliga mängder, men är inte särskilt livskraftiga (eller så var det precis tvärtom...) så med lite hjälp är de lätta att slå ut... eller så har du bara ett väldigt otacksamt mikroklimat hemma!
Pröva gärna och uppdatera, jag är intresserad av resterande del av marmelad-receptet!
Vet inte om du (Natan) begärde kvitto på svar på din kommentar, men om du gjorde det så tänkte jag meddela att det nu finns en ny bloggpost med både resultat av tester samt det resterande receptet.
SvaraRaderaHa det!